l'Ouverture d'Unamore

Menu

December 2020

December 2020

lieve mensen

Het zijn weer de donkere dagen voor Kerst. Dit jaar ervaar ik ze anders, zo af en toe zelfs als unheimisch. Zoveel meer dan vroeger ervaar ik de invloed van manipulaties en leugens in de wereld, waarin wij leven. Hoe onze eigenheid, gestolen wordt door allerlei regels, die mij voorhouden dat de ander mij ziek kan maken of ik hem of haar en dat ik mij daarom moet verschuilen achter een mondkapje. Dat ik maar beter kan binnen blijven en zo staat er in de wet, die sinds 1 december nu van kracht is gegaan, dat ik niet met een instrument op straat mag lopen. Waarschijnlijk omdat ik dan gezien kan worden, als iemand die ergens met anderen samen komt om in verzet te gaan, tegen deze beroving van onze eigen inzichten over verantwoordelijkheid en naastenliefde.

Ik verwacht dat deze angstig makende sfeer in de komende tijd nog zal verhevigen. En toch ben ik er van overtuigd dat dit alles voorbij zal gaan, zoals ook altijd het zonlicht na de 21 december weer terug keert. 
Er zal een nieuwe lente komen met geurende bloemen, die ik weer kan ruiken zonder mondkaOver de hele wereld zijn er nog mensen, die met kerst zich Jezus van Nazareth herinneren. Deze bijzondere man, die uit de Goddelijke wereld kwam, incarneerde in een gebied, dat bezet werd door de Romeinen en waar de joden een godsdienst hadden vol regeltjes, die niet ver afstonden van de regeltjes waaraan wij ons deze maanden moeten houden. Denk maar bij hen aan het veelvuldig handen wassen tijdens de maaltijd en ook hoe wij de gebruikte winkel wagentjes nu ontsmetten. Zij hadden ook een regel die verbood aan de man, zijn vrouw te groeten op straat.

Hoe ging Jezus met al die regeltjes om ? Hij die ons kwam openbaren, wat de waarheid van het mens-zijn inhoudt, en ons door zijn wijze van leven daarin voortging. Hij sprak over Liefde en was liefde. En zo weet ik nu, dat wij ieder op onze eigen wijze elkaar onze liefde kunnen schenken. Liefde is Licht, en zij brengt vrede in ons hart. Het is het levenslicht wat wij elkaar kunnen geven en dat ons verbindt. ik ben er van overtuigd dat dit Liefdeslicht in ons ook alle duistere invloeden, die nu met de mens aan de haal gaan, zal doorklieven. De aarde weer een voorlopig thuis kan zijn, waar we leren van al wat wij veroorzaakt hebben en waarvan nu blijkt ook schadelijk te zijn, niet alleen voor ons lichaam, maar ook voor onze geest en de aarde waarop wij leven.

Zoals ik al eerder heb aangegeven, wil ik voortaan een keer in ieder seizoen een mogelijkheid openen om naar mijn werk te komen kijken tussen 2-5 uur. Er is dan geen thema, maar wel kun je dan zelf op je eigen houtje rond kijken. Ook kun je in de woonkamer je aansluiten bij hen, die aan de ronde tafel zitten voor een gesprek. ik heb dat eens een aantal jaren zo gedaan en heb daar goede herinneringen aan. Vandaar dat ik dit voorlopig weer wil doen, totdat ik opnieuw de behoefte voel om al het werk te voorschijn te halen dat ik nog in huis heb, vanaf het begin van mijn schildersleven. En dan van jaar tot jaar die werken zal laten zien. ik wil dat ook doen, omdat het mij inzicht kan geven, welke schilderijen ik aan een volgende generatie wil doorgeven.

Vanwege de regels die onze regering heeft bedacht, is het belangrijk dat je je wel van te voren opgeeft.

Wie weet kom je langs ….tussen 2 en 5 uur. en weet je dat van harte welkom bent op 5-6 december. Het zijn de dagen van sinterklaas en van de magie en mijn schilderijen zijn dat ook. ik stel voor dat we rond de tafel met elkaar en dan met de openheid van een kind onderzoeken wat magie is en hoe we daarmee om kunnen gaan.

Moge er vrede zijn in je hart

unamore