l'Ouverture d'Unamore

Menu

Maart 2015

March 2015

lieve mensen

de lente is in aantocht
de zon roept haar
in mij en overal in de natuur

Nog even en ik ga met mijn schilderijen naar Parijs
nog enkele weken en wie weet kom je ook
we zij al met een heel groepje
De kastanje bomen komen tegen die tijd in bloei
evenzo mijn schilderijen in la Galerie du Luxembourg van het stadhuis in Saint Germain des Prés aan de rue Bonaparte Dit wordt een nieuw lente voor mij in Parijs.

Screenshot 2016-03-02 16.06.53 Screenshot 2016-03-02 16.07.04

Toen het in 1871 lente werd en het merendeel van de Parijsenaars gehoor gaven aan het lied, dat de ziel van Parijs in hun harten begon te zingen, was Parijs een stad, waar vanuit de gehele wereld naar gekeken werd. In Parijs raakten opnieuw buitengewoon veel mensen begeesterd om zich met hart en ziel over te geven aan het ultieme verlangen naar vrijheid en gelijkheid en broederschap. Zij begonnen dit verlangen te realiseren op een wijze zoals het toen nog niet eerder begrepen werd op aarde. Helaas was er ook een groep inwoners van Parijs die dit lied niet konden horen. Deze inwoners wilden de vorm behouden hoe ze altijd al geleefd hadden.

Hun angst was zo groot dat ze het Pruisische leger inriepen om de in hun ogen opstandige inwoners van Parijs gevangen te nemen of de dood in te jagen. 30.000 mensen waaronder ook veel kinderen vonden zo de dood.

De Seine kleurde rood van het bloed

Nu 144 jaar later beseft men dat opnieuw moet worden nagedacht over wat de waarden van Liberté, Egalté en Fraternité voor ons werkelijk betekenen. Het zijn begrippen ons ooit gegeven door Saint Germain nog voor de grote revolutie van 1789 uitbrak. Saint Germain inspireerde in die jaren een groepje filosofen en wetenschappers tot nadenken over deze wezenlijke aspecten van het mens zijn. Sedert die tijd zijn er steeds mensen, enkelingen of in kleine groepen overal in de wereld, die deze waarden proberen uit te dragen. Vaak struikelen zij of worden er om gedood.

De behoudende mens is volop aanwezig in onze wereld. Een wereld die aan het kantelen is. Nog steeds is het een angst die ons weerhoudt om het vertrouwde bezit met haar vrijheden op te geven, die we ons zelf hebben toegeëigend ten koste van anderen.

Lieve mensen langs deze weg, zo vlak voor het gaan naar Parijs, wil ik nog eens iedereen bedanken voor elke vorm van steun, zowel financieel als geestelijk, die ik deze jaren van voorbereiding mocht ontvangen en vooral ook nu weer in deze weken. Het is zo welkom geweest en nog steeds nu de kosten hoog oplopen vanwege het inlijsten van het werk en mijn verblijf straks in Parijs.

Het steden project is meer dan een expositie van puur schilder genot. Het wordt geleid vanuit de kosmos om ons te helpen bij de bewustwording over wat de aarde ons op die plekken, waar deze steden zijn ontstaan, geeft. Op mijn site kun je meer lezen over de unieke kracht van deze steden, zoals Parijs. Maar ook over de andere steden Mechelen, Brussel, Amsterdam, Berlijn en Fatima.

Dit steden project dient een geestelijk doel en inspireert ons bij onze bewustwording over de aarde en ons mens zijn.

Mocht je mij willen ontmoeten in Parijs, ik ben er van 27 tot 31 Maart en van 11 tot en met 15 April.