l'Ouverture d'Unamore

Menu

November 2013

November 2013

Lieve mensen

De komende l’Ouverture in November is alleen op zaterdagmiddag: 2 November. Het is namelijk zo dat het koninklijk concert gebouw orkest zondagmiddag het nieuwe stuk van Louis Andriessen brengt. Mysteriën, een werk dat hij baseerde op De imitatione Christi van de mysticus Thomas à Kempis. Ik ben een groot liefhebster van zijn werk en omdat het maar een keer wordt uitgevoerd, wil ik daar graag heen.

De l’Ouverture heeft het thema; “mensen, die mij de weg wezen” en Louis Andriessen is een van deze mensen, evenals vele anderen die mij de weg wezen. Het zijn vooral mensen die tegen de stroom in, hun leven richting gaven. Klokkenluiders noemen we hen nu. Ik ontmoette ze bij de Palestijnen en in de geschiedenis van de steden, waar ik over schilderde. Zo ook in het boek van Janneke Monshouwer, dat waarschijnlijk in het voorjaar uitkomt met de titel: HET ANDERE NIEUWS, Wat het Journaal niet uitzond.

Af en toe heb ik daar al iets van laten zien. In haar boek las ik over mensen, die mij versteld deden staan vanwege hun moed om tegen de gevestigde orde in te gaan. Ook mijn ouders zijn min of meer zulke mensen geweest. Daar ben ik hen o zo dankbaar voor. Zo ook mijn zoon Joera. Zijn vader heeft weer een andere rol in mijn leven gehad, maar niet minder belangrijk. Veel hebben zij laten zien en natuurlijk ieder op de zo eigen unieke wijze, waardoor ik talloze inzichten kreeg in hoe ik zelf kan leven en tevens waardering kan voelen voor hoe zij het deden  of nu nog doen. Het tegen de stroom in durven gaan, zoals de mensen, waar ik over geschilderd heb en waar ook Janneke Monshouwer zo beeldend over schrijft en die allemaal weer tot leven komen in haar boek, zijn dus alleen op zaterdagmiddag 2 november te zien. Natuurlijk begin ik met mijn ouders en een schilder, die zijn heel eigen weg op ging.

Ondanks alle verwarring en oproer ben ik blij dat we gaan nadenken over het Sinterklaas feest. Waarom willen we dat feest zo graag ... ik hoop ... nu we een nieuwe tijd ingaan, we in staat zijn om te groeien naar een afscheid van dit feest. Het past niet meer in een tijd die komende is en die we nu zelfs al aan het creëren zijn en waarin het verlangen naar bezit van macht in welke vorm dan ook zal afnemen. Ik ben ervan overtuigd dat er door ons mensen een tijd gecreëerd kan worden, waarin leugen en manipulatie verdwijnen, omdat we het zat zijn en waarin we met elkaar kunnen spelen in vrijheid en totaal nieuwe feesten kunnen verzinnen.

Nu kijken we nog gefascineerd naar tv series hoe de macht afbrokkelt van bankdirecteuren en de macht van hen, die in het overspel verwikkeld raken en nog vele andere programma’s op de TV.  We zijn nog zo geboeid naar en verwikkeld in machtspelletjes. Maar eens zal het in ons uitgewoed zijn. Dan hebben we genoeg gezien en meegemaakt.

Het zal nog veel tijd vragen. Toch is de kentering voelbaar en zichtbaar en willen we de waarheid weten, al doet het ons pijn. In mij verkleuren nu daardoor inzichten als herfstblaadjes. Ik lig er soms wakker van.

De l’Ouverture van December valt in het sinterklaas weekend,en heeft het thema “Leven in Schoonheid.”

Hoe zal ik dat aanpakken? De mens Sint Nicolaas, die lang geleden leefde, zo lees ik in de legendes, moet iemand zijn geweest die, zo denk ik nu, leefde vanuit zijn verbinding met zijn goddelijke roots, en daardoor in onze ogen wonderen kon verrichten. Zo creëerde hij geld, bevrijdde mensen … was, volgens mij, al een mens, waarvan ik verwacht dat we in de nieuwe tijd zelf ook allemaal zo kunnen zijn en om dat alvast voor me zelf te kunnen beleven, te doorvoelen stel ik voor dat in de l’Ouverture van het Sinterklaas weekend mijn schilderijen voor de halve prijs te koop zijn, zodat wie nog aan het sparen is, nu al een werk kan kopen. Vertel het maar door aan je vrienden en je familie, iedereen is welkom. Zo droom ik de nieuwe tijd al even naar me toe, zodat ze haar charme al laat zien en ons vertrouwen voedt dat we naar een nieuwe samenleving toe groeien, waarin we ons vrij voelen en samen kunnen spelen in harmonie en schoonheid.

In vertrouwen dat we onze dromen van schoonheid in de samenleving kunnen realiseren, groet ik je,

unamore