l'Ouverture d'Unamore

Menu

Brussel

Schild van Brussel

Brussel, die bruisende stad.
De stad van de maan.
waar het savoir vivre van Parijs danst.
het ritme van Afrika de mens doet aarden.
Eens in de tijd zullen de harten van de mensen, die hier wonen, openbreken voor de onbeschrijfelijke grote kracht die hier in de aarde aanwezig is.

Brussel zal weer de eenheidsplek zijn, die zij is.
Dan zal Brussel toonaangevend zijn, op het gebied van eenheid tussen de mensen en de volkeren.

olieverf op linnen 200x180

Grote Markt

De grote markt is het hart van Brussel. Hier speelden zich de belangrijkste gebeurtenissen af uit de geschiedenis van de stad. Dit plein is voor velen een van de mooiste in de wereld.

In de tijd van de middelleeuwen werden hier wereldlijke en kerkelijke feesten, toernooien, steekspelen en processies gehouden. Vandaag de dag worden er concerten en openluchtvoorstellingen gegeven. Om het jaar wordt het plein bedekt met een kleurig bloementapijt dat mensen van over de hele wereld trekt.

De met bladgoud versierde gevels van de gilden en ambacht huizen met in hun midden het schitterende stadhuis, koesteren het plein, waar in het midden de energie van de maan te voelen is, ook al is het midden op de dag.

Veel kunstenaars waaronder vooral schrijvers en dichters hebben voor korte of langere tijd hier hun toevlucht gezocht. Zoals Victor Hugo, Rimboud, Verlaine en Dumas.

mixed media 53x63

Brussel en de zeven heuvelen

Brussel is gebouwd op zeven heuvelen. Op de plek waar de Koekelberg Basiliek gebouwd is,waren ooit diep in de tijd, de mensen instaat de hartslag van de aarde te voelen. Gevoelig als zij toen waren voor de trillingen van de aarde, konden zij op deze bijzondere plek ook met andere volkeren in contact zijn die bij dergelijke ingangen verspreid over de aarde woonden.

In dit onbeschrijflijk krachtige gebied van de aarde heeft ook een ontmoeting plaats tussen de zon, de maan en de aarde. Hier komen hun stralende energieën samen.

De maan energie zelf is op verscheidene plekken in Brussel sterk aanwezig. Zij voedt de droom in de mensen, waardoor wij ons kunnen herinneren, waarvoor wij op aarde gekomen zijn. Er zijn steden, waar de zon invloed heeft, zoals bijvoorbeeld Mechelen en steden waar vooral de maan haar liefdevolle inwerking uitoefent. Dit is voorzien in het Grote Scheppingsplan voor de aarde, waarin alles in harmonie met elkaar in verbinding staat.

mixed media 53x63

De rivier de Zenne

Heel lang geleden lagen in de rivier de Zenne eens drie moerassige eilandjes. Het was in de tijd dat Brussel nog een woonplaats in het moeras was. Op een van de eilandjes leefden vooral boeren. En op de twee overigen hadden zich religieuze gemeenschappen gevormd.

Op het ene eiland werd zowel de zon als de maan samen met de aarde aanbeden. Op het andere eilandje werd beweerd dat het niet nodig is om de aarde bij hun religieuze erediensten te betrekken.

Deze religieuzen wilden hun visie opleggen aan de leefgemeenschap op het andere eiland. Omdat deze weigerden, kozen zij voor een hevige en bloedige strijd, waarbij velen in de rivier verdronken. Zo werd de aarde door hen onteerd en ervoer de Zenne haar eerste verkrachting. Later werd zij weggemoffeld onder de plavuizen van de stad.

mixed media 36x46

Marx en Engels

In het café “de Zwane” aan de Grote Markt, dat eertijds het gildehuis was van de slagers, hebben in 1848 Marx en Engels broederlijk hun revolutionaire ideeën opgeschreven in het communistisch manifest.

mixed media 24x30

De zetel van de E.G. en de Navo

Doordat Brussel zich in een sterke invloedsfeer van de maan bevindt is het een uitgelezen plek om de droom van een leefbaar harmonisch Europa te voelen en te voeden.

Leden van de Europese Unie en de NAVO kunnen hier geïnspireerd samen bezien, hoe zij deze droom in hun bestuurlijke functie kunnen realiseren.

mixed media 24x30

Vrijage

De maan heeft al velen in Brussel laten dromen van de liefde. Zij inspireert de kunst van het minnen, zo hartstochtelijk beoefend door de talrijke kunstenaars en kunstenaressen van het leven.

mixed media 24x30

Maria en de Ommegang

In 1304 verscheen Maria, de moeder van Jezus van Nazareth, aan een Antwerpse vrouw en vroeg haar een Maria beeldje naar Brussel te brengen. De kruisboogridders hebben toen voor het miraculeuze beeldje een kerk gebouwd. Dit beeldje wordt in de ommegangen meegedragen.

Toen ik dit verhaal hoorde, begreep ik dat deze zorgzame aandacht van Maria wellicht voortkwam uit het feit dat door de maanenergie de emoties onder de mensen hoog konden oplopen. De komst en aanwezigheid via dit beeldje van Maria, zou in de ruwe mannelijke krijgsfeer, die toen heerste, iets van de vrouwelijke aspecten van God in herinnering kunnen brengen. De devotie voor Maria zou hen kunnen inspireren liefdevoller voor elkaar en de aarde te zijn.

mixed media 24x30

Schild van Jacques Brel

Geboren in Brussel om te zingen als een deel van de engel van deze stad, om de mensen op te roepen waarlijk mens te zijn.

Ik had het oog van een herder,
het hart van een lam,
Ik had vleugels.
Mijn hart ging open.
Alleen met de kracht van de Liefde
Zullen wij de wereld veroveren
En niet met meer dan die kracht.

(Jacques Brel)

mixed media 63x53

De ziel van de Basiliek

mixed media 63x53